Gotujemy kukurydzę mrożoną
PRZED GOTOWANIEM:
Zamrożone ziarna kukurydzy wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.
GOTUJEMY:
Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 7–10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu dodajemy cukier (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Nie dodajemy soli, bo utwardzi to ziarna kukurydzy. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy ziarna kukurydzy są już ugotowane wybieramy parę ziarnek i próbujemy.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu kukurydzę odcedzamy.
SPOSÓB PODANIA:
Kukurydza dobrze smakuje na zimno w sałatkach lub na ciepło w puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
świeżą kukurydzę.