Gotujemy mrożoną fasolkę szparagową

Mrożona fasolka szparagowa
Foto: Marla – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Zamrożoną fasolkę szparagową wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Gotujemy przez ok. 5–10 minut (młoda ugotuje się szybciej, starsza będzie potrzebowała więcej czasu). Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy bez przykrycia. Aby sprawdzić, czy fasolka szparagowa jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Fasolka szparagowa jest dobrym dodatkiem do mięs, drobiu lub ryb. Podając, można posypać posiekaną natką pietruszki i polaną roztopionym masłem. Można również polać oliwą, sokiem z cytryny i tartym parmezanem.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować świeżą fasolkę szparagową.