Gotujemy mrożoną fasolkę szparagową
PRZED GOTOWANIEM:
Zamrożoną fasolkę szparagową wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.
GOTUJEMY:
Wkładamy do wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Gotujemy przez ok. 5–10 minut (młoda ugotuje się szybciej, starsza będzie potrzebowała więcej czasu). Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy bez przykrycia. Aby sprawdzić, czy fasolka szparagowa jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.
SPOSÓB PODANIA:
Fasolka szparagowa jest dobrym dodatkiem do mięs, drobiu lub ryb. Podając, można posypać posiekaną natką pietruszki i polaną roztopionym masłem. Można również polać oliwą, sokiem z cytryny i tartym parmezanem.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
świeżą fasolkę szparagową.