Gotujemy kalafior mrożony
PRZED GOTOWANIEM:
Zamrożony kalafior wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.
GOTUJEMY:
Wkładamy do wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy przez 7–10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalafior jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu kalafior odcedzamy.
SPOSÓB PODANIA:
Kalafior jest dobrym dodatkiem do mięs, drobiu lub ryb. Podając, posypać zrumienioną tartą bułką i polać roztopionym masłem.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
świeży kalafior.