Gotujemy groszek mrożony
PRZED GOTOWANIEM:
Zamrożony groszek wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.
GOTUJEMY:
Wkładamy do wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy przez 5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy ziarna groszku są już ugotowane wybieramy parę ziarnek i próbujemy.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu groszek odcedzamy i spłukujemy zimną wodą.
SPOSÓB PODANIA:
Groszek jest dobrym dodatkiem do mięs, drobiu lub ryb. Podając, można posypać posiekaną natką pietruszki i polać roztopionym masłem. Można również polać oliwą, sokiem z cytryny i tartym parmezanem.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
groch połówki.