Gotujemy mrożone szparagi
PRZED GOTOWANIEM:
Zamrożone szparagi wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.
GOTUJEMY:
Szparagi wstawiamy do garnka (pionowo, można związać bawełnianą nitką) z małą ilością wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Zielone szparagi gotujemy przez 3–5 minut. Białe szparagi gotujemy dłużej – przez 8–10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy szparagi są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu szparagi odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.
SPOSÓB PODANIA:
Podając, posypać zrumienioną tartą bułką i polać roztopionym masłem lub oliwą.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
świeże szparagi.