Gotujemy mrożony szpinak

Mrożony szpinak
Foto: Ariana – CC BY-SA 3.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody i usuwamy ogonki.

GOTUJEMY:

Szpinak wrzucamy do małej ilości wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody) – tyle żeby tylko pokryć liście. Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Szpinak gotujemy przez 2–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy, zawarte w szpinaku. Gotujemy bez przykrycia. Szpinak jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu szpinak odcedzamy i odciskamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowany szpinak na 1 minutę do wody z kostkami lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Podając, dodajemy parmezanu, szczyptę przypraw i polewamy roztopionym masłem lub oliwą.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować świeży szpinak.