Gotujemy mrożony szpinak
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody i usuwamy ogonki.
GOTUJEMY:
Szpinak wrzucamy do małej ilości wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody) – tyle żeby tylko pokryć liście. Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Szpinak gotujemy przez 2–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy, zawarte w szpinaku. Gotujemy bez przykrycia. Szpinak jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu szpinak odcedzamy i odciskamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowany szpinak na 1 minutę do wody z kostkami lodu.
SPOSÓB PODANIA:
Podając, dodajemy parmezanu, szczyptę przypraw i polewamy roztopionym masłem lub oliwą.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
świeży szpinak.