Gotujemy kukurydzę
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem kolby kukurydzy obieramy z liści i włókien, płuczemy pod zimną wodą.
GOTUJEMY:
Kukurydzę wrzucamy do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Świeżą kukurydzę cukrową (ze sklepu) gotujemy przez 10–15 minut. Kukurydzę z pola gotujemy przez 40–90 minut (młoda się gotuje ponad dwa razy krócej niż stara). Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu dodajemy cukier (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Nie dodajemy soli, gdyż pod jej wpływem ziarna kukurydzy twardnieją. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy kukurydza jest już ugotowana można oderwać kilka ziarenek i spróbować, czy są miękkie.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu kolby kukurydzy odcedzamy.
SPOSÓB PODANIA:
Podajemy posmarowane masłem i posypane solą.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
mrożoną kukurydzę.