Gotujemy mrożony szczaw
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem szczaw rozmrażamy i odciskamy z wody i usuwamy ogonki.
GOTUJEMY:
Szczaw wrzucamy do małej ilości wrzącej osolonej wody (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody) – tyle żeby tylko pokryć liście. Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody) – dzięki temu bardziej zachowa zielony kolor. Szczaw gotujemy bardzo krótko – przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Do smaku można dodać przyprawy, ale nie można przesadzić z ich ilością – może to przytłumić delikatny smak szczawiu. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy, zawarte w szczawiu. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Szczaw jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu szczaw dobrze odcedzamy i odciskamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowany szczaw na 1 minutę do wody z kostkami lodu.
SPOSÓB PODANIA:
Podając, dodajemy parmezanu, szczyptę przypraw i oliwy z oliwek.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
świeży szczaw.