Gotujemy mrożone brukselki

Mrożone brukselki
Foto: dogolaca – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Zamrożone brukselki wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej osolonej wody. Warto również lekko posłodzić – dzięki temu, m.in., bardziej się zachowa zielony kolor. Gotujemy przez 4–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy, zawarte w brukselce. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Można w ogólne nie przykrywać – zachowają wtedy bardziej zielony kolor. Aby sprawdzić, czy brukselka jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu brukselkę odcedzamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowaną brukselkę na 1 minutę do wody z kostkami lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Posypać zrumienioną na suchej patelni tartą bułką. Podawać na gorąco do potraw z mięs, ryb, drobiu i jajek.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować świeże brukselki.