Gotujemy brokuły mrożone
PRZED GOTOWANIEM:
Zamrożone brokuły wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.
GOTUJEMY:
Wkładamy do wrzącej osolonej wody (1 łyżeczka na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić – dzięki temu bardziej zachowają zielony kolor. Gotujemy przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy, zawarte w brokułach. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Gotowane brokuły powinny być lekko twarde i delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu brokuły odcedzamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowane brokuły na 1 minutę do wody z kostkami lodu.
SPOSÓB PODANIA:
Brokuły można podawać posypane zrumienioną tartą bułką i polać roztopionym masłem.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
świeże brokuły.