Gotujemy brukselki

Brukselki

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem z brukselek usuwamy pożółkłe lub uszkodzone liście, płuczemy i lekko nacinamy na krzyż na czubku, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy.

GOTUJEMY:

Brukselki wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy brukselki jako osobne danie, wrzucamy ją na wrzątek – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Świeże brukselki gotujemy przez 5–7 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy. Warto również lekko posłodzić, co sprawi, że brukselki zachowają swój zielony kolor. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy zawarte w brukselce. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Można w ogóle nie przykrywać – zachowają wtedy bardziej zielony kolor. Aby sprawdzić, czy brukselki są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu brukselki odcedzamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowane brukselki na 1 minutę do wody z kostkami lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Posypać zrumienioną na suchej patelni tartą bułką. Podajemy na gorąco do potraw z mięs, ryb, drobiu i jajek.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożone brukselki.