Gotujemy brokuły

Brokuły
Foto: Liz West – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem brokuły płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na małe różyczki, odcinając je od nóżki i obcinając gałązki. Nóżki kroimy na drobne kawałki.

GOTUJEMY:

Brokuły wrzucamy na wrzątek – dzięki temu zachowają najwięcej swoich soków. Świeże brokuły gotujemy przez 5–7 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (1 łyżeczka na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić, co sprawi, że brokuły zachowają swój zielony kolor. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy zawarte w brokułach. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Gotowane brokuły powinny być lekko twarde, delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu brokuły odcedzamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowane brokuły na 1 minutę do wody z kostkami lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Brokuły można podawać posypane zrumienioną tartą bułką i polane roztopionym masłem.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożone brokuły.