Gotujemy szparagi

Szparagi
Foto: Liz West – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem szparagi myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy twarde końcówki (ok. 2 cm).

GOTUJEMY:

Szparagi wstawiamy do garnka (pionowo, można związać bawełnianą nitką) z małą ilością zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby ich smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy szparagi jako osobne danie, wstawiamy je do gotującej się wody – dzięki temu zachowają najwięcej swoich soków. Zielone szparagi gotujemy w ciągu 5–8 minut. Białe szparagi gotujemy dłużej przez 12–15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy szparagi są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu szparagi odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy posypane zrumienioną tartą bułką i polane roztopionym masłem lub oliwą.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożone szparagi.