Gotujemy cukinię (kabaczek)

Cukinia
Foto: Alice Henneman – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem cukinię płuczemy pod zimną wodą i ewentualnie obieramy ze skórki.

GOTUJEMY:

Cukinię wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy cukinię jako osobne danie, wrzucamy ją na wrzątek – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Całą cukinię gotujemy przez 20–30 minut. Drobno pokrojona cukinia ugotuje się nawet w 10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy cukinia jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu cukinię odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy polaną roztopionym masłem i posypaną tartą bułką.

Smacznego!