Gotujemy paprykę

Papryka
Foto: Liz West – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem paprykę płuczemy pod zimną wodą, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne.

GOTUJEMY:

Paprykę wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy paprykę jako osobne danie, wrzucamy ją do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Paprykę gotujemy przez 7–10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy papryka jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu paprykę odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy posypaną zielonym koperkiem i polaną roztopionym masłem.

Smacznego!