Gotujemy seler
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem odcinamy blaszki liściowe, a następnie dokładnie myjemy ogonki naciowe selera.
GOTUJEMY:
Seler wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jego smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy seler jako osobne danie, wrzucamy go do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Seler gotujemy przez 15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy seler jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu seler odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.
SPOSÓB PODANIA:
Podajemy posypany zrumienioną tartą bułką i polany roztopionym masłem.
Smacznego!