Gotujemy czosnek

Czosnek
Foto: Tim Sackton – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem ząbki czosnku obieramy i płuczemy.

GOTUJEMY:

Czosnek wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jego smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy czosnek jako osobne danie, wrzucamy go do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Czosnek gotujemy przez 10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Można również dodać mleka. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy czosnek jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu czosnek odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Polać roztopionym masłem i posypać tartą bułką.

Smacznego!