Gotujemy buraki
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem buraki płuczemy pod zimną wodą, odcinamy korzonki. Nie obieramy ich ze skórki, dzięki czemu zachowają swoją barwę i cenne mikroelementy.
GOTUJEMY:
Buraki wkładamy do małej ilości zimnej wody. Gotujemy do 2 godzin, w zależności od wielkości: małe – 1 godzinę, średnie – 1,5 godziny, duże – 2 godziny. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Wody nie solimy. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy buraki są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu buraki odcedzamy i obieramy ze skórki, która bardzo łatwo odejdzie, jeżeli zanurzymy je na chwilę w zimnej wodzie.
SPOSÓB PODANIA:
Buraczki podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do obiadu.
Smacznego!