Gotujemy bób

Bób
Foto: rodtuk – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Młody bób możemy gotować zarówno w strączkach jak i bez. Jeżeli gotujemy bób w strączkach, należy je umyć, odkroić ogonki i ewentualnie pokroić na kawałki. Bób bez strączków płuczemy (można przepłukać po 5 minutach gotowania) i oddzielamy gorsze ziarna.

GOTUJEMY:

Bób wkładamy do dużej ilości zimnej wody (przynajmniej 2 razy więcej wody niż bobu). Młody bób gotujemy przez 15 minut na dużym ogniu. Starszy – do 30 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu dodajemy 1 łyżeczkę cukru (na 1 kg) i 2 łyżeczki soli. Warto również dodać parę ząbków czosnku i koper. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Żeby sprawdzić czy bób jest gotowy, wystarczy wyjąć kilka ziaren różnej wielkości, ostudzić je i spróbować.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu bób odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy polane roztopionym masłem i posypane tartą bułką.

Smacznego!