Gotujemy kalarepę

Kalarepa
Foto: thebittenword.com – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem kalarepę płuczemy pod zimną wodą i oczyszczamy, pozostawiając tylko drobne środkowe liście. Jeżeli skórka jest twarda, należy ją obrać. Przekrawamy na pół.

GOTUJEMY:

Kalarepę wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy kalarepę jako osobne danie, wrzucamy ją do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Kalarepę gotujemy przez 15–20 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalarepa jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu kalarepę odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy jako dodatek do potraw z drobiu i cielęciny oraz do potraw z jajek. Można posypać np. koperkiem i polać roztopionym masłem.

Smacznego!