Gotujemy szczaw

Szczaw
Foto: Beck – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem szczaw dokładnie myjemy, usuwamy wszystkie zwiędłe listki i odkrawamy ogonki.

GOTUJEMY:

Szczaw wrzucamy na wrzątek – dzięki temu zachowa najwięcej swojego smaku i zachowa ładny zielony kolor. Szczaw gotujemy bardzo krótko – przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody) – dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Do smaku można dodać przyprawy, ale nie w nadmiernej ilości, aby nie przytłumić delikatnego smaku szczawiu. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy zawarte w szczawiu. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Szczaw jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu szczaw dobrze odcedzamy i odciskamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowany szczaw na 1 minutę do wody z kostkami lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy z parmezanem, szczyptą przypraw i oliwą z oliwek.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować mrożony szczaw.