Gotujemy szczaw
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem szczaw dokładnie myjemy, usuwamy wszystkie zwiędłe listki i odkrawamy ogonki.
GOTUJEMY:
Szczaw wrzucamy na wrzątek – dzięki temu zachowa najwięcej swojego smaku i zachowa ładny zielony kolor. Szczaw gotujemy bardzo krótko – przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody) – dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Do smaku można dodać przyprawy, ale nie w nadmiernej ilości, aby nie przytłumić delikatnego smaku szczawiu. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy zawarte w szczawiu. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Szczaw jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu szczaw dobrze odcedzamy i odciskamy. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowany szczaw na 1 minutę do wody z kostkami lodu.
SPOSÓB PODANIA:
Podajemy z parmezanem, szczyptą przypraw i oliwą z oliwek.
Smacznego!
Sprawdź, jak ugotować
mrożony szczaw.