Gotujemy bataty (słodkie ziemniaki)

Bataty

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem bataty płuczemy pod zimną wodą i ewentualnie obieramy ze skórki.

GOTUJEMY:

I sposób: Całe bataty wkładamy do małej ilości zimnej wody, dzięki czemu ugotują się równomiernie i nie będą surowe lub szkliste w środku.
II sposób: Kroimy bataty w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody.
Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Bataty gotujemy przez ok. 30 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy bataty są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu bataty odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy polane roztopionym masłem i posypane tartą bułką.

Smacznego!