Gotujemy pory

Pory
Foto: Liz West – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Bezpośrednio przed gotowaniem pory dokładnie myjemy pod zimną wodą i obcinamy stwardniałe końce liści.

GOTUJEMY:

Pory wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jego smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę). Jeżeli gotujemy pory jako osobne danie, wrzucamy go do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Pory gotujemy przez 10 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy pod przykryciem – skraca to czas przetwarzania i zmniejsza straty witamin. Aby sprawdzić, czy pory są już ugotowane, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, są gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu pory odcedzamy. Wodę po gotowaniu zawierającą składniki odżywcze można wykorzystać do sosów, zup itp.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy skropione olejem i posypane zrumienionymi w piekarniku lub na suchej patelni otrębami. Serwujemy jako dodatek do potraw z mięsa, jajek i ryb.

Smacznego!