Gotujemy kapustę
PRZED GOTOWANIEM:
Bezpośrednio przed gotowaniem kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, płuczemy, dzielimy na 4 części.
GOTUJEMY:
Pokrojoną kapustę wkładamy do małej ilości zimnej wody, jeżeli zależy nam na tym, żeby jej smak i aromat przeszły do wywaru (np. gotując zupę lub barszcz). Jeżeli gotujemy kapustę jako osobne danie, wrzucamy poszatkowaną kapustę do gotującej się wody – dzięki temu zachowa najwięcej swoich soków. Kapustę gotujemy przez 15–25 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kapusta jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i wycinamy głąb.
SPOSÓB PODANIA:
Podajemy polaną zrumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem.
Smacznego!