Gotujemy fasolę złotą (fasolkę mung)
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem złotą fasolkę moczymy na gorąco: zalewamy wrzącą wodą (2–3 szklanki wody na szklankę fasoli) i pozostawiamy na 2–3 godziny, po czym odsączamy.
GOTUJEMY:
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Gotujemy w świeżej wodzie przez 30–40 minut. Przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu w celu rozłożenia toksycznych substancji. Co jakiś czas szumujemy pianę. Dodatki takie jak ocet, sok z cytryny, pomidory, ketchup czy wino, dodajemy pod koniec gotowania, gdyż jeśli zrobimy to wcześniej, fasolka mung stanie się twarda. Fasolki mung podczas gotowania nie przykrywamy! Fasolka mung jest gotowa, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu odcedzamy.
SPOSÓB PODANIA:
Fasola mung jest dobrym dodatkiem do sałatek i zup.
Smacznego!