Gotujemy fasolę
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem fasolę moczymy na gorąco: zalewamy wrzącą wodą (2–3 szklanki wody na szklankę fasoli) i pozostawiamy na 2–3 godziny, po czym odsączamy.
GOTUJEMY:
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody (1-2 łyżeczki na 1 litr wody). Gotujemy w świeżej wodzie przez 45–55 minut. Przez pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu w celu rozłożenia toksycznych substancji. Co jakiś czas szumujemy pianę. Pod koniec gotowania możemy dodać ocet, sok z cytryny, pomidory, ketchup czy wino (jeśli zrobimy to wcześniej, fasola stanie się twarda). Fasoli podczas gotowania nie przykrywamy! Fasola jest gotowa, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu odcedzamy.
SPOSÓB PODANIA:
Fasola jest idealnym dodatkiem do mięsa, sałatek, można z niej robić również zupy.
Smacznego!