Gotujemy soczewicę

Soczewica
Foto: Luciano Belviso – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem soczewicę czerwoną i zieloną płuczemy pod bieżącą wodą (nie moczymy). Brązową soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez 3–6 godzin.

GOTUJEMY:

Wrzucamy do wrzącej wody (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy). Czerwoną soczewicę gotujemy przez 15–20 minut, zieloną przez 25–30 minut, a brązową przez 40–50 minut. Co jakiś czas szumujemy pianę. Wodę solimy tuż przed końcem gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Ewentualnie można dodać sos sojowy. Soczewica będzie smaczniejsza, jeżeli podczas gotowania dodamy rozmaryn, szałwię, seler, liść laurowy i łyżkę oleju z oliwy. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Soczewica jest gotowa, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odcedzamy.

SPOSÓB PODANIA:

Czerwona soczewica najlepiej sprawdza się w zupach, sosach i gęstych potrawkach. Zielona i brązowa są pysznym dodatkiem do sałatek.

Smacznego!