Gotujemy ciecierzycę (zwaną także cieciorką lub włoskim grochem)
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem ciecierzycę moczymy przez 10–12 godzin (2–3 szklanki wody na 1 szklankę ciecierzycy), po czym odsączamy.
GOTUJEMY:
Wrzucamy do wrzącej wody (możemy jej nie solić). Gotujemy przez 1–1,5 godziny na małym ogniu. Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania (jeśli to konieczne nawet dwa razy). Co jakiś czas szumujemy pianę. Aby zmiękczyć skórkę ciecierzycy możemy dodać podczas gotowania obranego ziemniaka. Przez pierwsze 30 minut gotujemy bez przykrycia, później – z uchyloną pokrywką. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu odcedzamy i osuszamy wysypując na papierowy ręcznik.
SPOSÓB PODANIA:
Cieciorkę często dodaje się ją do zup i gęstych potrawek. Jest głównym składnikiem libańskiej pasty zwanej hummus. Świetnie sprawdza się w sałatkach i jako dodatek do dań warzywnych. Zmiksowana ciecierzyca może również stać się podstawą kotletów.
Smacznego!