Gotujemy słodki brązowy ryż
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem słodki brązowy ryż płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Stary ryż moczymy przez ok. 8 godzin, po czym osuszamy.
GOTUJEMY:
Wsypujemy ryż do zimnej, nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 2–2,5 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 35–45 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szczelnym przykryciem. Ugotowane ziarnko ryżu jest miękkie i delikatne.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym przelewamy zimną wodą i delikatnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA:
Brązowy słodki ryż jest często wykorzystywany do sporządzania słodkich specjałów kuchni azjatyckiej – stąd jego nazwa.
Smacznego!