Gotujemy ryż kleisty

Ryż kleisty
Foto: Emily Barney – CC BY-NC 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem ryż kleisty płuczemy 3–4 razy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Stary ryż moczymy przez 30 minut – dzięki temu będzie mniej kruchy. Po wypłukaniu i ewentualnym moczeniu ryż suszymy.

GOTUJEMY:

Wsypujemy ryż do zimnej, nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 13–15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szczelnym przykryciem. Ugotowane ziarnko ryżu jest miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym delikatnie mieszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Ryż kleisty jest popularny w daniach kuchni chińskiej i azjatyckiej. Podaje się go zarówno na słodko, jak i na słono. Idealny do deserów, pasuje też jako dodatek do mięs, ryb, warzyw i sałatek.

Smacznego!