Gotujemy ryż parboiled

Ryż parboiled
Foto: Ray_from_LA – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem ryżu parboiled nie musimy płukać ani moczyć.

GOTUJEMY:

Wsypujemy ryż do zimnej, nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 12–18 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szczelnym przykryciem. Ugotowane ziarnko ryżu jest miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym przelewamy zimną wodą i delikatnie mieszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Ryż parboiled to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się też jako składnik sałatek czy deserów owocowych.

Smacznego!