Gotujemy makaron vermicelli (nitki)
PRZED GOTOWANIEM:
Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.
GOTUJEMY:
Wrzucamy makaron vermicelli do gotującej się osolonej wody (1 litr wody na każde 100g makaronu, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody). Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. W zależności od producenta, czas gotowania vermicelli wynosi pomiędzy 3 a 5 minut. Dokładny czas gotowania można sprawdzić na opakowaniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Mieszamy co 2 minuty. Nie przykrywamy garnka. Próbujemy, żeby sprawdzić, czy makaron jest al dente – powinien być delikatny, ale sprężysty.
PO UGOTOWANIU:
Kiedy makaron jest ugotowany, bardzo szybko go odcedzamy na durszlaku.
SPOSÓB PODANIA:
Vermicelli jest doskonałym składnikiem rosołu, sałatek oraz dań orientalnych.
Smacznego!