Gotujemy makaron canneloni
PRZED GOTOWANIEM:
Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.
GOTUJEMY:
Wrzucamy makaron cannelloni do gotującej się, osolonej wody (1 litr wody na każde 100g makaronu, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody). Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. Nie przykrywamy garnka. Cannelloni gotujemy przez 3–4 minuty. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Mieszamy co 2 minuty.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu nadziewamy farszem i zapiekamy według wybranego przepisu.
SPOSÓB PODANIA:
Makaron cannelloni podajemy skropiony oliwą z oliwek, posypany parmezanem. Odrobina beszamelu lub innego sosu dobrze uzupełni danie.
Smacznego!