Gotujemy makaron tagliatelle

Makaron tagliatelle
Foto: Mathias Braux – CC BY-SA 3.0 |

PRZED GOTOWANIEM:

Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie.

GOTUJEMY:

Wrzucamy makaron tagliatelle do gotującej się wody (1 litr wody na każde 100g makaronu, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody). Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. W zależności od producenta, czas gotowania tagliatelle wynosi pomiędzy 4 a 6 minut. Dokładny czas gotowania można sprawdzić na opakowaniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Mieszamy co 2 minuty. Nie przykrywamy garnka. Próbujemy, żeby sprawdzić, czy makaron jest al dente – powinien być delikatny, ale sprężysty.

PO UGOTOWANIU:

Kiedy makaron jest ugotowany, bardzo szybko go odcedzamy na durszlaku.

SPOSÓB PODANIA:

Podajemy z ulubionym sosem i polewamy oliwą z oliwek do smaku. Tagliatelle dobrze smakują z sosami, w których mogą pojawiać się nawet spore kawałki rozmaitych składników.

Smacznego!