Gotujemy wątróbkę cielęcą

Wątróbka cielęca
Foto: Javier Lastras – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem wątróbkę cielęcą moczymy przez ok. 20–30 minut, po czym dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 30–40 minut na małym ogniu. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Wątróbka cielęca jest ugotowana, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Wątróbkę cielęcą podajemy z gotowanymi warzywami, puree ziemniaczanym lub kaszą, przyprawiając do smaku.

Smacznego!