Gotujemy wątróbkę wołową

Wątróbka wołowa
Foto: O’Connells Meats – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem wątróbkę wołową moczymy w ciągu 20–30 minut i na koniec dokładnie płuczemy.

GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 40 minut na małym ogniu. Po 20 minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą. Dodajemy ulubione przyprawy, np. pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Na koniec solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem. Wątróbka wołowa jest ugotowana, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.

SPOSÓB PODANIA:

Wątróbkę wołową podajemy z gotowanymi warzywami, puree ziemniaczanym lub kaszą, przyprawiając do smaku.

Smacznego!