Gotujemy kaszę kukurydzianą
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem kaszy kukurydzianej nie musimy płukać.
GOTUJEMY:
Kaszę wrzucamy do zimnej wody lub mleka wg proporcji 1 szklanka kaszy dajemy 2,5 szklanki płynu. Mieszamy do zagotowania się wody/mleka. Gotujemy przez 15–20 minut na małym ogniu, żeby zapobiec przywieraniu ziarenek do garnka. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody/mleka. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu odsączamy ewentualny nadmiar wody i dodajemy masło. Odstawiamy na 30 minut.
SPOSÓB PODANIA:
Kasza kukurydziana idealnie nadaje się na śniadanie lub deser, podana z owocami, jagodami, orzechami i miodem. Jest również idealna jako dodatek do zup, sałatek. Można również ją stosować jako zagęszczacz zup i sosów. Razem z twarogiem i warzywami świetnie sprawdza się jako smaczny farsz do warzyw.
Smacznego!