Gotujemy kaszę gryczaną

Kasza gryczana
Foto: Ervins Strauhmanis – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem kaszę gryczaną płuczemy i wylewamy na sitko.

GOTUJEMY:

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody wg proporcji 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody. Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Kaszę gryczaną gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu odsączamy ewentualny nadmiar wody i dodajemy masło lub olej lniany, który jest idealnym dodatkiem do kaszy gryczanej. Odstawiamy na 30 minut.

SPOSÓB PODANIA:

Kasza gryczana idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami grzybowymi. W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów. Można robić z niej również kotlety oraz faszerować nią warzywa.

Smacznego!