Gotujemy bulgur

Bulgur
Foto: sabasalads – Copyright | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem bulgur płuczemy zimną wodą. Można również podsuszyć ziarna kaszy na rozgrzanej patelni – unikniemy w ten sposób sklejania się ziarenek.

GOTUJEMY:

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody wg następujących proporcji: 1 szklanka gruboziarnistego bulguru – 2 szklanki wody, 1 szklanka drobnoziarnistego bulguru – 1,5 szklanki wody. Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Gruboziarnisty bulgur gotujemy ok. 6–8 minut, drobnoziarnisty zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy (pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć) i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy/parzymy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu/uparzeniu odsączamy ewentualny nadmiar wody, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut.

SPOSÓB PODANIA:

Bulgur możemy podawać w zupach, dodatkach, z mięsem, warzywami i w sałatkach. Doskonale smakuje jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem lub dżemem i owocami.

Smacznego!