Gotujemy wieprzowinę
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem wieprzowinę dokładnie płuczemy.
GOTUJEMY:
Wieprzowiny zazwyczaj nie używa się do przyrządzania rosołu, dlatego też mięso wkładamy do wrzącej wody.
Kawałki wieprzowiny gotujemy przez 1,5–2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa. Wody nie wymieniamy. 40 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną włoszczyznę i solimy. Można również dodać przyprawy, np. jałowiec, pieprz, listek laurowy, goździki. Po zebraniu “szumowin” gotujemy pod przykryciem. Mięso jest ugotowane, kiedy nóż lub widelec wchodzi bez trudności.
PO UGOTOWANIU:
Ugotowaną wieprzowinę wyjmujemy z wywaru i kroimy w poprzek włókien, w plastry.
SPOSÓB PODANIA:
Podajemy z brązowym sosem, chrzanem lub żurawiną.
Smacznego!