Gotujemy kraby
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem zamrożone kraby rozmrażamy i myjemy. Żywe kraby myjemy pod bieżącą wodą i usypiamy w zamrażarce (15 minut).
GOTUJEMY:
Kraba wkładamy do wrzącej wody głową w dół. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone kraby 2–3 minuty, świeże kraby 10–15 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Na samym początku wodę solimy, dodajemy pieprz, tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Można również wlać wino. Gotujemy bez przykrycia. Szczypce ugotowanego kraba powinny być czerwone.
PO UGOTOWANIU:
Wyjmujemy kraba z wrzącej wody wraz ze szczypcami, tułów rozcinamy na pół.
SPOSÓB PODANIA:
Kraby podajemy z topionym masłem z czosnkiem i ewentualnie z warzywami. Kraby mogą być również mięsnym dodatkiem do zup i sałatek.
Smacznego!