Gotujemy ryż sushi
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem ryż sushi płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Moczymy przez 30 minut.
GOTUJEMY:
Wsypujemy ryż do zimnej nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 1 i 1/4 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest miękkie i delikatne.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut, po czym polewamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką przecinając większe grudki, po czym chłodzimy wachlując.
SPOSÓB PODANIA:
Ryż japoński dodaje się do słodkich potraw, np. puddingów. Jest podstawowym składnikiem sushi.
Smacznego!