Gotujemy ostrygi
PRZED GOTOWANIEM:
Przed gotowaniem dokładnie sprawdzamy, czy zakupione przez nas ostrygi są świeże. Nie można spożywać ostryg, których muszla jest otwarta lub pęknięta. Następnie myjemy.
GOTUJEMY:
Tradycyjnie, ostrygi jada się na surowo. Ostrygi przy tym muszą być bardzo świeże. Ewentualnie można je wrzucić do osolonej wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru na nie dłużej niż 1 minutę. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Do wody lub wina dodajemy masło, tymianek i pietruszkę. Gotujemy bez przykrycia. Kiedy ostrygi zaczną się otwierać, oznacza to, że są już gotowe.
PO UGOTOWANIU:
Ugotowane lub świeże ostrygi położyć na dużą ilość drobno posiekanego lodu.
SPOSÓB PODANIA:
Tradycyjnie ostrygi podaje się na surowo z sokiem cytryny z masłem i żytnim pieczywem. Alternatywnym i bardzo efektownym sposobem podania ostryg jest wlanie do każdej ostrygi po 25 gramów koniaku i 15 gramów spirytusu i podpalenie. Kiedy ogień zgaśnie, można zacząć jeść polewając cytryną. Do ostryg najbardziej pasuje białe, wytrawne wino lub szampan.
Smacznego!