Gotujemy ostrygi

Ostrygi
Foto: ChefMattRock – CC BY 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem dokładnie sprawdzamy, czy zakupione przez nas ostrygi są świeże. Nie można spożywać ostryg, których muszla jest otwarta lub pęknięta. Następnie myjemy.

GOTUJEMY:

Tradycyjnie, ostrygi jada się na surowo. Ostrygi przy tym muszą być bardzo świeże. Ewentualnie można je wrzucić do osolonej wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru na nie dłużej niż 1 minutę. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Do wody lub wina dodajemy masło, tymianek i pietruszkę. Gotujemy bez przykrycia. Kiedy ostrygi zaczną się otwierać, oznacza to, że są już gotowe.

PO UGOTOWANIU:

Ugotowane lub świeże ostrygi położyć na dużą ilość drobno posiekanego lodu.

SPOSÓB PODANIA:

Tradycyjnie ostrygi podaje się na surowo z sokiem cytryny z masłem i żytnim pieczywem. Alternatywnym i bardzo efektownym sposobem podania ostryg jest wlanie do każdej ostrygi po 25 gramów koniaku i 15 gramów spirytusu i podpalenie. Kiedy ogień zgaśnie, można zacząć jeść polewając cytryną. Do ostryg najbardziej pasuje białe, wytrawne wino lub szampan.

Smacznego!