Gotujemy suszone grzyby

Grzyby suszone
Foto: David Davies – CC BY-SA 2.0 | przycięte do kwadratu

PRZED GOTOWANIEM:

Przed gotowaniem suszone grzyby moczymy przez 3-4 godziny w zimnej wodzie, po czym osuszamy.

GOTUJEMY:

Grzyby suszone wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Gotować lepiej w tej samej wodzie, w której się je moczyło. Suszone grzyby gotujemy przez 1–1,5 godziny. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Jeżeli nie mamy żadnych wątpliwości co do gatunku gotowanych grzybów – wymiana wody w trakcie gotowania nie jest konieczna. W razie wątpliwości, powinno się 1–2 razy wymienić wodę podczas gotowania, ale jeszcze lepszym pomysłem w takiej sytuacji jest nie spożywanie takich grzybów! Podczas gotowania zdejmujemy pianę. Pod koniec gotowania wodę solimy. Do smaku można dodać pieprz, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane grzyby są miękkie i delikatne.

PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu grzyby odcedzamy i osuszamy.

SPOSÓB PODANIA:

Grzyby suszone mogą być przysmakiem lub dodatkiem do innych potraw (kasz, ryżu lub warzyw). Mogą być również bardzo dobrym głównym składnikiem zupy grzybowej, marynaty bądź sosu.

Smacznego!



Sprawdź, jak ugotować świeże oraz mrożone grzyby.